Γιατί χρειάζεται ένα τέτοιο Μεταπτυχιακό ;

Πολλά προβλήματα υγείας, που παλαιότερα αφορούσαν κύρια τους πληθυσμούς του Τρίτου Κόσμου, έχουν πάρει σήμερα παγκόσμιες διαστάσεις. Η εκμηδένιση των αποστάσεων με τα διηπειρωτικά ταξίδια, οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών οι διαταραχές στο πλανητικό κλίμα με επιπτώσεις στα συστήματα διατροφής και νερού, όλα αυτά ευνοούν εμφάνιση νέων νοσημάτων και επιδημιών. Την ίδια στιγμή όλος ο πλανήτης δοκιμάζεται από συχνές φυσικές καταστροφές, μεγάλα μαζικά ατυχήματα, αιματηρές τοπικές συρράξεις και ασύμμετρες απειλές πρωτοφανούς αγριότητας με θύματα άμαχους και ανυπεράσπιστους πολίτες .

Οι γιατροί και οι υπεύθυνοι του σχεδιασμού υπηρεσιών υγείας βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα υγειονομική πραγματικότητα και μπροστά σε νέες προτεραιότητες υγείας και νέες προκλήσεις. Κρινεται αναγκαια μια διεπιστημονικη και διατομεακη προσεγγιση, η οποια εστιαζει στην ορθολογικη διαχειριση των πορων, στην αναγκη  εγργηγορσης και προσαρμοστικοτητας σε νεες συνθηκες ενισχυοντατ οσο το δυνατο την εξειδικευμένη παροχη υπηρεσιων αναλογα με τις πλυθυσμιακες αι κοινωνικες ομαδες που βρισκονται σε διακινδύνευση.

Τι προσφέρει αυτό το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών;

Στόχος του μεταπτυχιακού αυτού προγράμματος είναι να προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στο αντικείμενο της Ιατρικής Καταστροφών και της Παγκόσμιας Υγείας. Αντικείμενο του μεταπτυχιακού αυτού προγράμματος είναι η εξειδίκευση σε θέματα Επείγουσας Ιατρικής και Ιατρικής Καταστροφών, Τροπικής Ιατρικής, Επιδημιολογικής Επαγρύπνησης και Επιτήρησης ταξιδιωτών και μετακινούμενων πληθυσμών, Υγειονομικής Προστασίας Ευπαθών Πληθυσμών, Κοινωνικων και  οικονομικων επιπτωσεων των κρισεων.

Το μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα οδηγεί, μετά από διετείς σπουδές, σε απολυτήριο επιπέδου Master’s Degree (M.Sc), ενώ ορισμένοι φοιτητές μπορούν να συνεχίσουν σαν μεταπτυχιακοί υπότροφοι για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής (Ph.D) πάνω στο γνωστικό αυτό αντικείμενο.

Σε ποιούς απευθύνεται;

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιατρούς,  νοσηλευτες, διασωστες και λοιπους υγειονομικους  κλπ που θέλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο αυτό σε Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας ή Πολιτικής Προστασίας, σε Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς ή σε Υπηρεσίες Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας καθώς και σε Οργανισμούς παροχής βοήθειας σε θύματα καταστροφών.

Παραλληλα  απευθύνονται σε πτυχιούχους άλλων σχολών καθως και επιστημονες αλλων κλαδων  όπως νομικους, κοινωνικους ανθρωπολογους, οικονομολογους καθώς και σε στελέχη που υπηρετούν ήδη σε οργανισμούς αρωγής και επιθυμούν να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα Διεθνούς Συνεργασίας, Πολιτικής Προστασίας, Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και Υλοποίησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Βοήθειας στον Τρίτο Κόσμο.

Ήδη, οι περισσότεροι από  τετρακόσιοι  απόφοιτοί μας μπορούν να επιβεβαιώσουν -εκτός από ένα υψηλό επίπεδο γνώσεων- μία πρωτόγνωρη σε ποικιλία και ποιότητα διδασκαλία σε ένα εξαιρετικά μεγάλο εύρος θεματικών ενοτήτων και με πλήθος συμμετοχών σε πρακτικές ασκήσεις για την εμπέδωση των γνώσεων αυτών. Έχει υπολογιστεί ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 46% των αποφοίτων  την τελευταια τριετια σε φορεις που σχετιζονται με την προσφυγικη κριση αλλ και αλλους φορεις υγειονομικους, δημοσιους.

Πως γίνεται η διδασκαλία;

Στο πρόγραμμα διδάσκουν καθηγητές αναγνωρισμένου κύρους, ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό με εμπειρία στο αντικείμενο αλλά και εκπρόσωποι φορέων με πρακτική πείρα και μακρόχρονη παρουσία στο πεδίο. Η διδασκαλία, εκτός από τις θεωρητικές διαλέξεις, περιλαμβάνει επιστημονικές ημερίδες και συμπόσια,  συζητήσεις στρογγυλών τραπεζιών, πρακτικές ασκήσεις με μορφή υποθετικών σεναρίων καθώς  και πρακτική εκπαίδευση με την συνεργασία εξειδικευμένων κέντρων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Στο Μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι εκπαίδευσης με αξιοποίηση των δυνατοτήτων διαδραστικής, ηλεκτρονικής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Γλώσσες διδασκαλίας  είναι τα Ελληνικά και τα Αγγλικά .

Για τη διεξαγωγή των θεωρητικών μαθημάτων έχουν επιλεγεί οι εγκαταστάσεις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τι περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σπουδών;

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα διαρκεί (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Τα δύο πρώτα εξάμηνα είναι ενιαία για όλους τους Μεταπτυχιακούς φοιτητές  και περιλαμβάνουν τέσσερις διδακτικές ενότητες :
Διδακτική Ενότητα Α1 : Δημόσια υγεία και επιδημιολογία
Διδακτική ενότητα Α2: Πολιτικές Υγείας και Παγκόσμιες ανισότητες στην Υγεία
Διδακτική Ενότητα Β1: Ιατρική καταστροφών
Διδακτική Ενότητα Β2 : «Διεθνής Ιατρική-Παγκόσμια Υγεία»

Στο τρίτο εξάμηνο οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν ανάλογα με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους ανάμεσα σε δύο κατευθύνσεις του ενιαίου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών:
Α. Κατεύθυνση  «Ιατρικής Καταστροφών»
Β. Κατεύθυνση  «Παγκόσμια Υγεία» 

Το τέταρτο εξάμηνο σπουδών είναι αφιερωμένο στην προετοιμασία και εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας που είναι απαραίτητη για την αποφοίτηση και την απόκτηση του τίτλου σπουδών.