Ιατρείο στην Ε’ Κατασκήνωση Παιδιών του Δήμου Ν. Μάκρης, 25 Ιουλίου 2018 – 5 Αυγούστου 2018

Το ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» ύστερα από ανάθεση των πρυτανικών αρχών και εκπροσωπώντας την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, οργάνωσε και λειτούργησε ιατρείο στην Ε’ Κατασκήνωση Παιδιών του Δήμου Ν. Μάκρης για το διάστημα από 25 Ιουλίου 2018 έως και 5 Αυγούστου 2018, προσφέροντας βοήθεια στον πυρόπληκτο πληθυσμό.

Το κλιμάκιο του ΠΜΣ περιλάμβανε 33 μέλη (Μέλη ΔΕΠ, αποφοίτους του ΠΜΣ «Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας», μεταπτυχιακούς φοιτητές, ειδικούς επιστήμονες με εμπειρία στην διαχείριση κρίσεων),  τα οποία  προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε 4 τρίωρες βάρδιες απαρτιζόμενες  από 1 ιατρό, 1 νοσηλευτή και  1 διοικητικό.

Στο διάστημα 26/7/2018-5/8/2018 στο ιατρείο έγινε ιατρική διαχείριση 171 περιστατικών. Αφορούσαν περιποίηση εγκαυμάτων και άλλων τραυμάτων, καρδιολογικά προβλήματα, μυϊκές κακώσεις, οφθαλμολογικά περιστατικά, υπέρταση, θλαστικά τραύματα, γαστρεντερολογικά προβλήματα.

Πραγματοποιήθηκαν 33 «κατ’ οίκον» επισκέψεις στα καταλύματα της κατασκήνωσης, με αντικείμενο την περιποίηση τραυμάτων, τις αλλαγές τραυμάτων και την ιατρική εξέταση και παροχή βοήθειας σε άτομα που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν.

Παράλληλα  πραγματοποιήθηκε η επικοινωνία και η παραπομπή περιστατικών ως ακολούθως: 5 περιστατικά στο Κέντρο Υγείας Ν. Μάκρης για ακτινολογικό έλεγχο και μικροβιολογικό έλεγχο. Ακόμα πραγματοποιήθηκε η παραπομπή 1 περιστατικού στο Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης στην κλινική ΩΡΛ, η παραπομπή 1 περιστατικού σε Μονάδα Φροντίδας Ατόμων με Άνοια, η παραπομπή 1 περιστατικού (αναπνευστικό) στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο .

Υπό ψυχολογική παρακολούθηση  τέθηκαν  26  φιλοξενούμενοι. Υπό ψυχιατρική παρακολούθηση τέθηκαν 14 φιλοξενούμενοι, εκ των οποίων οι δύο αποχώρησαν από την κατασκήνωση οικειοθελώς. Επίσης παρακολουθήθηκαν και 2 νευρολογικά περιστατικά.