ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΡΟΠΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Το  εντατικό σεμινάριο «Τροπικής και Ταξιδιωτικής Ιατρικής»  έχει σαν αντικείμενο  αφ’ ενός την εκπαίδευση και απόκτηση  πρακτικής εμπειρίας  στις θεματικές της  Τροπικής και Γεωγραφικής Ιατρικής, στην ιατρική ελαχίστων πόρων, στις νέες αναδυόμενες λοιμώξεις και στα λεγόμενα «ξεχασμένα» νοσήματα.

Τα προηγούμενα χρόνια το Σεμινάριο, αναγνωρισμένου κύρους και επιστημονικής αρτιότητας,  υλοποιήθηκε στην  Τανζανία και την Αιθιοπία, σε συνεργασία με τοπικούς ερευνητικούς και πανεπιστημιακούς φορείς, καθώς και τοπικά κέντρα υγείας και δημόσια νοσοκομεία.

Στη διάρκεια του Σεμιναρίου, οι εκπαιδευόμενοι έρχονται σε επαφή με την σύγχρονη υγειονομική και κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα της υποσαχάριας Αφρικής, ασκούνται στην κλινική και εργαστηριακή διάγνωση και θεραπεία των συνηθέστερων παθήσεων του αναπτυσσόμενου κόσμου, παρέχουν εθελοντικές υπηρεσίες  σε τοπικά  νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Παράλληλα  παρακολουθούν  διαλέξεις σε θέματα τροπικής και ταξιδιωτικής ιατρικής, ιατρικής ελαχίστων πόρων, καθώς και σε θέματα σχετικά με τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της υποσαχάριας Αφρικής, με τις δεισιδαιμονίες, τις διώξεις των αλφικών, την εκμετάλλευση παιδιών στα ορυχεία Τανζανίτη, με το δικαστήριο για την Γενοκτονία της Ρουάντα, και συζητούν  στοιχεία γεωπολιτικής, παλαιοανθρωπολογίας και ιστορίας των πρώτων εξερευνήσεων της Αφρικανικής Ηπείρου.

Το κοινωνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδευτικές εκδρομές οικολογικής ευαισθητοποίησης στα γειτονικά οικοσυστήματα της περιοχής. Για την επιτυχία του εκπαιδευτικού ταξιδιού λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας. Οι συμμετέχοντες πρέπει να διαθέτουν έγκυρο διαβατήριο, ασφαλιστική κάλυψη, να έχουν εμβολιαστεί και  να  λαμβάνουν ανθελονοσιακή χημειοπροφύλαξη σύμφωνα με τις υποδείξεις των υπευθύνων της αποστολής και τα όσα προβλέπουν σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες.

Για συμμετοχή στο σεμινάριο είναι απαραίτητη η πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, καθώς η επίσημη γλώσσα του σεμιναρίου θα είναι τα αγγλικά.

Το σεμινάριο απευθύνεται κατά προτεραιότητα σε φοιτητές και αποφοίτους του μεταπτυχιακού προγράμματος, καθώς και σε επαγγελματίες σχετικού προφίλ που επιθυμούν να λάβουν σχετική γνώση.