ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

Το  5ήμερο Εντατικό Σεμινάριο «Διαχείρισης Θυμάτων Καταστροφών»  έχει σαν αντικείμενο  αφ’ ενός την εκπαίδευση και πρακτική άσκηση μέσω σεναρίων προσομοίωσης  νέων επιστημόνων σε θέματα διαχείρισης καταστροφών, αφ’ ετέρου την διάχυση της ειδικής αυτής τεχνογνωσίας σε επαγγελματίες και εθελοντές του δικτύου υγειονομικής περίθαλψης και πολιτικής προστασίας, με έμφαση σε θέματα αντιμετώπισης μεγάλων συμβάντων όπως σεισμοί, πυρκαγιές, ατυχήματα με μαζικές απώλειες υγείας.

Τα προηγούμενα χρόνια το Σεμινάριο, αναγνωρισμένου κύρους και επιστημονικής αρτιότητας,  υλοποιήθηκε στην Κεφαλονιά, στην Κω αλλά και την Κύπρο, ενώ από το 2016 υλοποιείται στην Ρόδο.

Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου  καλούνται να συνεργαστούν, μεταξύ άλλων, ιατρικό προσωπικό, ειδικές δυνάμεις, σώματα της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού και εθελοντικές οργανώσεις, συμμετέχοντας στις ασκήσεις προσομοίωσης που αφορούν ατυχήματα μαζικών απωλειών υγείας και μεγάλες συρροές τραυματιών. Απευθύνεται σε ιατρούς και υγειονομικούς, διοικητικό προσωπικό, κοινωνικούς επιστήμονες, ψυχολόγους καθώς και σε διασώστες κρατικών υπηρεσιών και εθελοντικών ομάδων αρωγής που ενδιαφέρονται να στελεχώσουν συντονισμένες προσπάθειες αντιμετώπισης μεγάλων συμβάντων όπως σεισμοί, πυρκαγιές, ατυχήματα με μαζικές απώλειες υγείας.

Τα σενάρια των ασκήσεων εξελίσσονται σε πραγματικό χρόνο και χώρο και έχουν ως σκοπό να εκπαιδεύσουν τον φοιτητή, αλλά και να ενισχύσουν  την ετοιμότητα των τοπικών και κρατικών μηχανισμών επείγουσας απόκρισης σε καταστροφές.

Η χρήση ειδικών εφέ, όπως το κινηματογραφικό μακιγιάζ (moulage) και άλλων μέσων, ενισχύουν την αληθοφάνεια των σεναρίων, ενώ συγχρόνως δημιουργούν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον  περιβάλλον κατάρτισης για τους εκπαιδευόμενους.

Υλοποιείται σε συνεργασία με τις τοπικές δημοτικές και περιφερειακές αρχές, αλλά και εκπροσώπους από ακαδημαϊκούς φορείς από περισσότερες από 12 χώρες του εξωτερικού.

Περισσότερες πληροφορίες διαθέσιμες στην ιστοσελίδα

www.managingdisasters.org