ΠΜΣ Διεθνής Ιατρική - Διαχείριση Κρίσεων Υγείας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Αθηνών
2ο Σεμινάριο Τροπικής και Ταξιδιωτικής Ιατρικής στην Τανζανία. Ιαφακάρα - Τανζανία 23 Ιουνίου - 6 Ιουλίου 2009

Δείτε το Υλικό του Σεμιναρίου

Αγαπητοί φίλοι

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο Σεμινάριο Τροπικής και Ταξιδιωτικής Ιατρικής στην Ιφακάρα της Τανζανίας από 23 Ιουνίου έως 7 Ιουλίου 2009.

Το Σεμινάριο αυτό ήταν μία προσφορά της Ιατρικής Σχολής και του Μεταπτυχιακού μας Προγράμματος και υποδηλώνει το ενδιαφέρον του Πανεπιστημίου μας για  νέες ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες και για άνοιγμα σε νέους εκπαιδευτικούς ορίζοντες.

Το σεμινάριο αυτό υπήρξε για  τους Μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους ιατρούς που συμμετείχαν μία μοναδική εμπειρία.
Μας έφερε σε επαφή με μία άλλη υγειονομική πραγματικότητα και με προβλήματα υγείας που δεν είναι τόσο γνωστά στον αναπτυγμένο κόσμο. Εστιάσαμε μέσα από θεωρητική διδασκαλία και πρακτική εκπαίδευση στα λεγόμενα “νοσήματα της στέρησης” (poverty related diseases). Γνωρίσαμε την “Ιατρική ελαχίστων πόρων” και την “Ιατρική σε αφιλόξενο περιβάλλον”.
Ήρθαμε σε επαφή με τους συναδέλφους ιατρούς και νοσηλευτές που, αν και δεν υπολείπονται σε πείρα και σε γνώσεις από εμάς, πασχίζουν με ελάχιστα μέσα και μηδαμινή επιστημονική υποστήριξη να προσφέρουν τις όποιες υπηρεσίες υγείας στον τοπικό πληθυσμό. Οι μισθοί τους, οι συνθήκες διαβίωσής τους και οι επιστημονικοί τους ορίζοντες είναι τραγικά δυσανάλογες και αυτό συντελεί στην μεγάλη “αφαίμαξη εγκεφάλων” (brain drain) ,φαινόμενο για το οποίο ευθύνονται συχνά οι πλούσιες χώρες του βορρά.

Γνωρίσαμε τους ανθρώπους της περιοχής και ήρθαμε σε επαφή με την σκληρή τους καθημερινότητα.   Είδαμε έναν λαό υπερήφανο και έντιμο με ένα λαμπρό παρελθόν αγώνων για την εθνική χειραφέτηση και την απαλλαγή από την νεοαποικιοκρατία και τις εθνοτικές διενέξεις κι εκμετάλλευση. Στην επίσκεψή μας στο τοπικό σχολείο, είδαμε την παιδεία να αποτελεί εθνική προτεραιότητα και επισκεφτήκαμε  ιδρύματα όπως το λεπροκομείο και το ορφανοτροφείο, δείγματα της κοινωνικής αλληλεγγύης.

2ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΡΟΠΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΙΦΑΚΑΡΑ- ΤΑΝΖΑΝΙΑ 23 Ιουνίου- 6 Ιουλίου 2009Γνωρίσαμε τις ανεπανάληπτες ομορφιές της Αφρικανικής γης και ευαισθητοποιηθήκαμε για το χρέος μας σαν πολίτες του “παγκόσμιου χωριού” στην προστασία της οικολογικής ισορροπίας και της βιοποικιλότητας στον πλανήτη.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις μεγάλες ανοιχτές πληγές της “μαύρης ηπείρου”: Τους λιμούς και την έλλειψη ασφαλούς νερού, τις πανδημίες που αποδεκατίζουν ολόκληρα κράτη,  τις εθνοτικές διενέξεις, τα εγκλήματα γενοκτονίας, την χρήση του βιασμού σαν όπλο, την στρατολόγηση παιδιών, την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των θησαυρών του υπεδάφους για χρηματοδότηση πολέμων, την εκμετάλλευση των πληθυσμών από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες για αμφίβολης ασφάλειας κλινικές μελέτες κ.α...

Αλλά ασφαλώς είχαμε και τις στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης: Σε ένα άνετο περιβάλλον με απλές αλλά αξιοπρεπείς συνθήκες, μπορέσαμε να γνωριστούμε μεταξύ μας ,δημιουργήσαμε φιλίες, γευτήκαμε την τοπική κουζίνα, και γνωρίσαμε την  μουσική, τον χορό και την καλλιτεχνική δημιουργία των κατοίκων.

Ασφαλώς καθένας προσέλαβε την εμπειρία αυτή μέσα από το προσωπικό του πρίσμα και με βάση τα ξεχωριστά του βιώματα. Ελπίζουμε ότι αυτή η εμπειρία σε συνδυασμό με την γενικότερη αντίληψη του μεταπτυχιακού μας για μία άλλη “Διεθνή” Ιατρική θα ανοίξει δικλείδες προβληματισμού σε όλους.

Το Σεμινάριο προετοιμάστηκε σχολαστικά τόσο στο οργανωτικό όσο και στο θεωρητικό σκέλος του:
Με μια σειρά προπαρασκευαστικές διαλέξεις, με διοργάνωση ημερίδας Ταξιδιωτικής Ιατρικής και ομαδικού εμβολιασμού αλλά κύρια με την εκπόνηση και διανομή ενός ολοκληρωμένου εγχειριδίου θεωρητικής και πρακτικής προπαίδευσης το 2ο αυτό Σεμινάριο ήρθε να συμπληρώσει και να ξεπεράσει την επιτυχία του πρώτου και να δημιουργήσει έτσι συνθήκες θεσμού που φιλοδοξούμε να καθιερώσουμε.

Από τη θέση αυτή  θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν στην επιτυχία του 2ου αυτού Σεμιναρίου:
Τους καθηγητές, Έλληνες και Τανζανούς, που συμμετείχαν με διαλέξεις και εισηγήσεις και τους συναδέλφους, απόφοιτους του Μεταπτυχιακού μας κκ  Κακάλου και Χ. Χρήστου που προσέφεραν με την γνώση και την εμπειρία τους. Ευχαριστούμε την Βαρβάρα Γκεμπιάου που με την ακούραστη επιμονή της συνέβαλλε αποφασιστικά τόσο στην προετοιμασία όσο και στην ομαλή διεξαγωγή του Σεμιναρίου. Όλοι εκτιμήσαμε την γνώση της για την Αφρική αλλά και τον ζεστό και φιλικό της χαρακτήρα.

Σας ευχαριστούμε όλους για την συμμετοχή σας και σας προσκαλούμε από τώρα στο Τρίτο Σεμινάριο Τροπικής και Ταξιδιωτικής Ιατρικής του χρόνου!!!.

Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ
Αν. καθηγητής
Συντονιστής του ΠΜΣ

επιστροφή πάνω

upcoming events

previous events

Find us at:

facebook pinterest twitter blogΙφακάρα 2009